Välkommen till min blogg. Här skriver jag om små och stora ting. Men kanske framförallt om bakning som är mitt stora intresse
måndag 25 oktober 2010
Apelsin - chokladkaka & Kladdkaka med havregryn och polkagris
Nu Äntligen kommer det lite recept. För någon vecka sedan så bakade jag dessa 2 recept. 2 favorit recept som jag har.
Apelsin - chokladkaka receptet är hämtat från boken Sju sorters kakor utgiven av ICA bokförlag. I receptet står det att man kan garnera med smält choklad om man vill ha den extra festlig men det har jag aldrig provat för jag tycker den är såå god som den är.
Ugnstemp:175 grader
Ingredienser
150 g smör
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl koncentrerad apelsinjuice
100 g mörk blockchoklad
Smörj och bröa en avlång form eller hålform, ca 1½ liter.
Rör matfett , socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner blandningen växelvis med juicen i smeten.
Hacka blockchokladen grovt och rör ner den i smeten. Häll den i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50-60 minuter.
Låt kakan kallna. Den kan garneras med lite smält blockchoklad om man vill ha den lite extra festlig.
Kladdkaka med havregryn är en favorit. ( Fast jag brukar kalla den sega chokladrutor) Den är jätte lätt att göra & räcker till många eftersom den bakas i långpanna. Ibland brukar jag tillsätta lite marabou polkagrischoklad.
Receptet är hämtat ur boken Långpannans lov av Anna Braw. Det är en helt fantastisk bok som ni verkligen ska kika i om ni får möjlighet.
Ugn: 175 grader
Ingredienser
300 g smör
5 dl socker
2 dl havregryn
4 ägg
3 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
Jag brukar ibland tillsätta:
150 g grov hackad marabou polkagrischoklad i smeten och
100 g finhackad marabou polkagrischoklad ovanpå kakan innan den ska in i ugnen.
Smält smöret i en stor gryta och blanda i socker, havregryn och ägg. Sikta till sist ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 175 grader. Kakan får gärna vara lite " kladdkakeseg " när den kommer ut. Skär den i rutor när den svalnat lite.
Kan tillägga att jag brukar oftast grädda den näst längst ner i ugnen i ca 20-25 minuter. Men kolla alltid med en sticka om den är färdig. Ska vara lite kletig inuti.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar