tisdag 26 oktober 2010

Påhittat bröd

 Idag blev det ett påhittat bröd. Eftersom jag hade massor av mjöl och gryn som passerat bäst före datum men ändå inte blivit för gamla för att kunna baka av.
Detta blev resultatet.

 "Påhittebrö"
1  pkt jäst ( min jäst var en dag gammal , så jag använde 1½ pkt)
1 l vatten
1 msk salt
5 msk olivolja
5 msk sirap
11 dl  lantbrödsmjöl ( 4-sädeslag)
5 dl grahamsmjöl
3 dl havrekli
3 dl rågflingor
3 dl havregryn
2-3  dl russin

Värm vattnet till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke tillsätt lite av det fingervarma vattnet och rör om tills jästen löst upp sig. ( spara gärna lite mjöl till senare) Tillsätt resten av vattnet, salt, olivolja och sirap. Rör om.
Tillsätt resterande ingredienser. Och knåda degen ordentligt. Degen ska vara lite kletig ( om den är allt för kletig tillsätt det sparade mjölet)
Jäs i 30 minuter under bakduk. Baka sedan ut till 4 limpor. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Grädda i 225 grader varm ugn i 25-30 minuter längs ner i ugnen.

Jag la 2 limpor på varje plåt, så medan den ena plåten var i ugnen så ställde jag den andra i kylen för att den inte skulle få jäsa för länge. Har dock inte smakat av de limporna men de såg likadana ut som de andra i allafall :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar