tisdag 30 november 2010

Filmjölkslimpa

Ett gott bröd som inte behöver jäsa, dock så tar det 1 timme och 15 minuter att grädda. Men ett väldigt gott bröd =)  Receptet har jag hämtar här: http://www.matsaklart.se/2007/10/filmjlkslimpa.html
Jag gjorde lite ändringar i receptet så min variant blev så här
  • 7 dl vetemjöl
  • 9 dl grahamsmjöl 
  • 3 tsk bikarbonat 
  • 1 dl rågflingor 
  • ½ dl linfrö 
  • 1 tsk salt
  • ½ dl mörk sirap
Hade inte 1 l filmjölk/ yoghurt så jag gjorde så här istället:
  • 6 dl mild yoghurt
  • ca 3 dl turkisk yoghurt
  • ca ½ dl mjölk
Sätt ugnen på 175 grader. Ställ fram 2 formar ( 1½ liters) och ev. bakplåtspapper i botten eller smörja dem.

Blanda samman alla torra ingredienser. Tillsätt filmjölk och sirap. Arbeta ihop degen i bunken och fördela den i formarna Grädda ca 1 timme och 15 minuter.

söndag 21 november 2010

Ett gott bröd som är hämtat i från boken A Piece of Cake av Leila Lindholm. I boken finns det massa förslag på olika "fyllningar" de tillsätter man i hålen som man gör i punkt 7. Jag gjorde dubbel sats och ett bröd med oliver och ett med  små tomatbitar och torkad basilika över hela brödet.

Grundrecept: 25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

  1. Vispa ut jästen med vatten ( som du låtit värma uppi på spisen till "fingervarmt" ca 37 grader), olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
  3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
  4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. ( jag hade 225 utan varmluft)
  5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
  6. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
  8. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter