Grundrecept: 25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
- Vispa ut jästen med vatten ( som du låtit värma uppi på spisen till "fingervarmt" ca 37 grader), olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
- Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
- Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. ( jag hade 225 utan varmluft)
- Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
- Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
- Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
- Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar