torsdag 23 december 2010

Glasyrbullar

 Hej alla så här dan före julafton:)
Är hemma i Norr och hälften av mina syskon och jag fick uppdraget att baka något. Jag fick bullar på min lott men kändes alldeles för tråkigt att baka vanliga kanelbullar så jag bakade glasyrbullar istället :)  Receptet kommer från en Året runt tidning för något år sedan. Jag gjorde tre dubbelsats för att få fler bullar (så det är måtten inom parantes) Jag skippade att he på någon glasyr eftersom de skulle frysas in. Istället tänkte jag göra jag lite glasyr och he på innan servering.

Glasyrbullar

Till 25 stycken
  • 25 g jäst (75)
  • 2 dl kall mjölk (6)
  • 200 g rumsvarmt smör (600)
  • 2 msk strösocker (6)
  • 2½ tsk vaniljsocker ( 7½)
  • ca 6 dl vetemjöl (ca 18)
Fyllning
  • 100 g rumsvarmt smör (300)
  • 2 msk strösocker (6)
  • 2 tsk vaniljsocker (6)
Glasyr 
  • florsocker 
  • vatten
  • röd hushållsfärg ( karamellfärg och det kan man skippa om man vill ha vit glasyr) 
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör så att jästen löser sig.

Klicka ner smöret i omgångar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Kavla ut den till en platta 40x40 cm. Sporra ut kvadrater som är ca 8x8 cm.

Rör ihop fyllinngen och lägg en klick mitt på varje kvadrat. Vik upp de 4 hörnen mot mitten. Lägg över i bullfromar och låt dem jäsa i ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt kallna.

Blanda florsocker, vatten, och några droppar hushållsfärg till en rosa glasyr. Klicka den över de kalla bullarna.

Tyvärr så kan jag inte lägga in en bild nu eftersom jag inte sitter vid min dator.  ( tar bilder med min mobil) men kanske kommer en bild senare :)

söndag 19 december 2010

Favorit i repris

Hade bakat farmors cornflakesdrömmar till kyrkfikat idag och de blev väldigt uppskattade :) Tack !

Lovade att lägga upp receptet på min blogg men såg visst att jag skrivit om farmors cornflakesdrömmar i ett tidigare inlägg så här kommer länken dit: Farmors Cornflakesdrömmar

Hoppas ni haft en trevlig 4:e advent =)

måndag 13 december 2010

Lucia

Idag är det lucia dagen, har ni gjort något speciellt? Jag slog mig ner framför tv kl:18 i kväll med glögg te, lussekatt och pepparkakor för att titta på lucia/luciatåget och höra fin sång av dem och lite kändisar. Mysigt hann med lite julklapps inslagningar på golvet framför tv samtidigt också väldigt mysigt. 

Tänkte slänga in en bild på förra årets julgran men det funkar inte att ladda upp, så den får ni se en annan gång =)


lördag 11 december 2010

Knäck

Hej alla :)

Knäck är väl väldigt gott ? Jag hade vispgrädde hemma som behövdes användas upp. Hade inte orken till att koka knäck på spisen så det blev micro knäck. Receptet hittade jag här: http://brunkullansgoda.blogspot.com/2009/12/knack-i-micron.html

  • 1 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • Ev. ½ dl hackad mandel 
Blanda alla ingredienser (förutom mandeln ) i en skål/kärl som tål hög temperatur och har hög kant. Koka sedan, utan lock, på full effekt i 8-10 minuter. Gör kulprovet.
När den är färdigkokt så tillsätt ev. mandel.
Lycka till =)

måndag 6 december 2010

Andra advent har passerat

Andra advent har passerat och jag har ingen julstämning. Kanske för att jag jobbat/ jobbar alla helger i advent.
Får kanske ta och dricka glögg te och äta lussekatt till frukost imorn  :) Idag har jag ätit rotsaker och kycklingfile i ugn  till middag , gott.

Lägger in en bild på nog helt annat nämligen chokladbollar :) också gott :)

onsdag 1 december 2010

Livet

Har ni bakning som intresse? Bakar du bara vid speciella tillfällen?  Eller tror du att du inte klarar av att baka? Oavsett vilka kunskaper du har inom bakning så kan alla baka.
Man behöver inte vara duktig för att kunna baka. Med ett bra recept med få ingredienser och lätta beskrivningar så kommer man långt. Och gärna någon som man kan fråga om man undrar över någonting.  Men med bara ett bra recept så kommer man långt.
Kan du baka chokladbollar och kladdkaka ? Det kanske du kan, men säger ändå att du  inte kan baka. Så klart du kan det! du kan 2 bakverk och kan säkert lära dig att baka ännu fler.

Att mäta väga och få ihop en smet och från denna tråkiga kletiga smet till att se det förvandlas till ett underbart bakverk.Det är ju helt otroligt.
Som kan jämföras med många saker i livet, att man får skapa något och se någonting växa fram. 

Jag Älskar att baka.