Är hemma i Norr och hälften av mina syskon och jag fick uppdraget att baka något. Jag fick bullar på min lott men kändes alldeles för tråkigt att baka vanliga kanelbullar så jag bakade glasyrbullar istället :) Receptet kommer från en Året runt tidning för något år sedan. Jag gjorde tre dubbelsats för att få fler bullar (så det är måtten inom parantes) Jag skippade att he på någon glasyr eftersom de skulle frysas in. Istället tänkte jag göra jag lite glasyr och he på innan servering.
Glasyrbullar
Till 25 stycken
- 25 g jäst (75)
- 2 dl kall mjölk (6)
- 200 g rumsvarmt smör (600)
- 2 msk strösocker (6)
- 2½ tsk vaniljsocker ( 7½)
- ca 6 dl vetemjöl (ca 18)
- 100 g rumsvarmt smör (300)
- 2 msk strösocker (6)
- 2 tsk vaniljsocker (6)
- florsocker
- vatten
- röd hushållsfärg ( karamellfärg och det kan man skippa om man vill ha vit glasyr)
Klicka ner smöret i omgångar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Kavla ut den till en platta 40x40 cm. Sporra ut kvadrater som är ca 8x8 cm.
Rör ihop fyllinngen och lägg en klick mitt på varje kvadrat. Vik upp de 4 hörnen mot mitten. Lägg över i bullfromar och låt dem jäsa i ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt kallna.
Blanda florsocker, vatten, och några droppar hushållsfärg till en rosa glasyr. Klicka den över de kalla bullarna.