Cornflakesdrömmar & Sega chokladrutor med polkagrischoklad :) Det är vad jag bakat idag , de ska vara till ett 50-års kalas på lördag. "Beställningen " var på 100 stycken av varje sort men det blev ca 120 stycken av varje sort!
Ska iväg och vara ledare för en barngrupp om ca 40 min och innan dess ska jag ha ätit middag också, så jag hinner inte lägga upp recept nu. Men det kommer =)
Välkommen till min blogg. Här skriver jag om små och stora ting. Men kanske framförallt om bakning som är mitt stora intresse
torsdag 31 mars 2011
tisdag 29 mars 2011
Hemmagjorda chips
Hej på er =)
Har fått önskemålom receptet på hemmagjorda chips :)
Mina blev inte 100% bra men ja tror jag skulle ha vänt dom efter halva tiden.
Det finns olika alternativ på hur man gör chips ett är att göra som jag att tillaga dem i ugnen. Ett annat är att fritera dom i kastrull. Men då måste man vara noga med att inte koka oljan så att det börjar brinna, ej ha fläkten på och ha ett lock nära till hands om det skulle börja brinna Har ej prövat att fritera chips själv men såg ett bra recept här: http://www.underbaraclara.nu/162702/2009/12/04/egna-chips/ detta recept ska jag nog pröva nästa gång :)
Ingredienser till Potatischips
Tvätta potatisarna
Behåll skalet på och skiva potatisen med en osthyvel ( går nog ännu bättre i en matberedare)
Lägg potatisskivorna på en plåt häll/pensla på rapsolja och strö över valfria kryddor
Jag hade ugnen på 200 grader och gräddade dem i ca 20 minuter näst högst upp
i ugnen. Men jag tror att det är bättre att vända dom efter halva tiden och ev. grädda dem mitt i ugnen.
De ska få färg och bli krispiga :)
Har fått önskemålom receptet på hemmagjorda chips :)
Mina blev inte 100% bra men ja tror jag skulle ha vänt dom efter halva tiden.
Det finns olika alternativ på hur man gör chips ett är att göra som jag att tillaga dem i ugnen. Ett annat är att fritera dom i kastrull. Men då måste man vara noga med att inte koka oljan så att det börjar brinna, ej ha fläkten på och ha ett lock nära till hands om det skulle börja brinna Har ej prövat att fritera chips själv men såg ett bra recept här: http://www.underbaraclara.nu/162702/2009/12/04/egna-chips/ detta recept ska jag nog pröva nästa gång :)
Ingredienser till Potatischips
- Potatis
- Rapsolja
- Kryddor ( jag hade salt& paprikapulver på några och salt& pepparmix på de andra
Tvätta potatisarna
Behåll skalet på och skiva potatisen med en osthyvel ( går nog ännu bättre i en matberedare)
Lägg potatisskivorna på en plåt häll/pensla på rapsolja och strö över valfria kryddor
Jag hade ugnen på 200 grader och gräddade dem i ca 20 minuter näst högst upp
i ugnen. Men jag tror att det är bättre att vända dom efter halva tiden och ev. grädda dem mitt i ugnen.
De ska få färg och bli krispiga :)
söndag 27 mars 2011
torsdag 24 mars 2011
Theans Långpannebröd
Theans Långpannnebröd
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en bunke och rör om tills allt blandats
Häll sedan ut degen på en bakplåtsklädd långpanna, degen är väldigt tung och kletig men så ska det vara
Platta ut degen med mjölade händer
Skär sedan i rutor med en degskrapa
Grädda i 225 grader i ca 25 minuter i nedre delen av ugnen
Låt svalna under en bakduk och bryt/skär sedan brödet i rutor
- 10- 11 dl rågsikt
- 3 dl grahamsmjöl
- 3 dl havregryn
- 1 dl rågflingor
- ½ dl krossat linfrö ( finns att köpa i vanlig mataffär )
- 1 dl aprikoser klippt i små bitar
- 1 dl plommon klippt i små bitar
- 6 tsk bikarbonat
- 1½dl sirap
- 1 liter mild naturell yoghurt
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en bunke och rör om tills allt blandats
Häll sedan ut degen på en bakplåtsklädd långpanna, degen är väldigt tung och kletig men så ska det vara
Platta ut degen med mjölade händer
Skär sedan i rutor med en degskrapa
Grädda i 225 grader i ca 25 minuter i nedre delen av ugnen
Låt svalna under en bakduk och bryt/skär sedan brödet i rutor
fredag 18 mars 2011
Ett fel till !!! ovispad grädde ska det vara
Ojoj har nu lärt mig att det ska vara ovispad grädde i glass, kanske därför den blivit så hård och isig? Eftersom jag vispat in luft i min grädde.......
Men man lär sig av sina misstag. Ja nu får jag köpa mer grädde och göra mer glass :) Jag måste ju pröva på det sätt det ska vara.
Ha en trevlig helg!
Men man lär sig av sina misstag. Ja nu får jag köpa mer grädde och göra mer glass :) Jag måste ju pröva på det sätt det ska vara.
Ha en trevlig helg!
Esensser
Å vad jag skulle vilja åka till Stockholm och besöka Stockholms Aeter & Essencefabrik en butik som säljer kryddor, likörer, kanderade blommor, essenser m.m.
http://www.essencefabriken.se/
http://www.essencefabriken.se/
onsdag 16 mars 2011
Päronglass
Idag blev det återigen en bytta med glass, denna gången päronglass :)
Blev dock lite isig men tror det beror på att jag använde väldigt övermogna päron så att det blev väldigt mycket vatten trots att jag försökte pressa ur lite vatten ur de grovrivna päronen. Har läst någonstans att när man gör sorbet ( som glass men med vatten som grund) så kan man motverka isigheten med att tillsätta lite alkohol? Vet ni någe om det? Funkar det?
Jag hade enbart i ca ½ dl päron och det var kanske lite lite men det gav ändå en god päronsmak.
Precis som förra gången jag gjorde glass så har jag använt detta recept som grund: http://sotasaker.com/graddglass-med-vanilj/
Päronglass
Gör så här:
2 ägg
1 rågad dl socker
2 1/2 dl standardmjölk
2 dl grädde
1 krm vaniljpulver ( alltså INTE vaniljsocker / vanillinsocker )
½-1 dl rivna päron ( ev. lite citronsaft för att förhindra att päronen blir allt för bruna)
Vispa ihop ägg och socker och blanda ner mjölken och blanda i vaniljpulver
Låt blandningen sjuda försiktigt under omrörning tills den blir tjock.
Vispa grädde och riv päronen ( droppa över lite citronsaft över de rivna päronen om du vill förhindra att de blir jätte bruna)
När smeten har svalnat – blanda i grädden.( vispad ) och de rivna päronen
Häll på burk och ställ i frysen. Skaka om burken lite då och då tills glassen fryst så att den blir jämn.
Ta fram en stund innan servering så att den mjuknar.
Blev dock lite isig men tror det beror på att jag använde väldigt övermogna päron så att det blev väldigt mycket vatten trots att jag försökte pressa ur lite vatten ur de grovrivna päronen. Har läst någonstans att när man gör sorbet ( som glass men med vatten som grund) så kan man motverka isigheten med att tillsätta lite alkohol? Vet ni någe om det? Funkar det?
Jag hade enbart i ca ½ dl päron och det var kanske lite lite men det gav ändå en god päronsmak.
Precis som förra gången jag gjorde glass så har jag använt detta recept som grund: http://sotasaker.com/graddglass-med-vanilj/
Päronglass
Gör så här:
2 ägg
1 rågad dl socker
2 1/2 dl standardmjölk
2 dl grädde
1 krm vaniljpulver ( alltså INTE vaniljsocker / vanillinsocker )
½-1 dl rivna päron ( ev. lite citronsaft för att förhindra att päronen blir allt för bruna)
Vispa ihop ägg och socker och blanda ner mjölken och blanda i vaniljpulver
Låt blandningen sjuda försiktigt under omrörning tills den blir tjock.
När smeten har svalnat – blanda i grädden.
Häll på burk och ställ i frysen. Skaka om burken lite då och då tills glassen fryst så att den blir jämn.
Ta fram en stund innan servering så att den mjuknar.
Fika i Solen
Å så härligt väder strålande sol !
Har premiär fikat ute på balkongen för första gången i år med Leverpastejssmörgås, mandelkubb och en god kopp te :)
Fleecejacka på och sittunderlag på stolen så blev det inte allt för kallt :)
Har premiär fikat ute på balkongen för första gången i år med Leverpastejssmörgås, mandelkubb och en god kopp te :)
Fleecejacka på och sittunderlag på stolen så blev det inte allt för kallt :)
fel info
Ojoj skrev fel i inlägget om glass 1 kryddmått vaniljpulver ska det såklart vara !!!
Sorry !
Sorry !
tisdag 15 mars 2011
Jordgubbsglass och mandelkubb
Hej på er alla
Igår gjorde jag lite glass och lite mandelkubb :) Recepten hittar ni här nedan ( i 2 tidigare inlägg)
Igår gjorde jag lite glass och lite mandelkubb :) Recepten hittar ni här nedan ( i 2 tidigare inlägg)
Jordgubbsglass
Receptet på glass hämtade jag här ifrån http://sotasaker.com/graddglass-med-vanilj/ men la till jordgubbar.
Vanilj och jordgubbsglass
Vispa ihop ägg och socker och blanda ner mjölken.
Skär vaniljstången på längden, skrapa ur kärnorna och blanda i både stång och kärnor. ( Eller blanda i vaniljpulver)
Låt blandningen sjuda försiktigt under omrörning tills den blir tjock. Ta upp vaniljstången.
När smeten har svalnat – blanda i grädden. (vispad grädde ) och 1 dl mosade jordgubbar.
Häll på burk och ställ i frysen. Skaka om burken lite då och då tills glassen fryst så att den blir jämn.
Ta fram en stund innan servering så att den mjuknar.
Vanilj och jordgubbsglass
- 2 ägg
- 1 rågad dl socker
- 2 1/2 dl standardmjölk
- 2 dl grädde
- 1 vaniljstång ( jag hade ingen vaniljstång så jag hade i
1 tsk1 kryddmått ! vaniljpulver. Och vaniljpulver är INTE samma sak som vaniljsocker/vanillinsocker :))
- Ev. 1 dl mosade jordgubbar
Vispa ihop ägg och socker och blanda ner mjölken.
Skär vaniljstången på längden, skrapa ur kärnorna och blanda i både stång och kärnor. ( Eller blanda i vaniljpulver)
Låt blandningen sjuda försiktigt under omrörning tills den blir tjock. Ta upp vaniljstången.
När smeten har svalnat – blanda i grädden. (
Häll på burk och ställ i frysen. Skaka om burken lite då och då tills glassen fryst så att den blir jämn.
Ta fram en stund innan servering så att den mjuknar.
Mandelkubb
Här kommer recept på Mandelkubb :)
Mandelkubb receptet hämtade jag ur boken " Konditorns bästa " Skriven av Signe Maria Bengtsson ( Albert Bonniers Förlag )
En för övrigt mycket bra och inspirerande bok så den tycker jag att ni ska ska skaffa er.
Dock så tror jag jag råkade ha i mer bittermandelolja än vad det skulle vara och jag hade bara ca 5 tsk hjorthornsalt så jag la till 1 tsk bikarbonat. Men jag tror att det blir bäst om ni gör som i det ursprungliga receptet för mina har nån konstig bismak. Så gör efter usprungs receptet så går det nog bättre än för mig =)
( förövrigt så förklarar jag receptet inte helt efter originalet utan med mina ord men innebörden blir den samma )
Mandelkubb
Smält smöret
Vispa ägg och socker
Blanda vetemjöl och hjorthornssalt för sig och blanda ner i ägg smeten tillsammans med mjölken och bittermandeloljan.
Klicka ut smeten på en bakpappers klädd plåt
Strö över pärlsocker
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 15-20 minuter
Mandelkubb receptet hämtade jag ur boken " Konditorns bästa " Skriven av Signe Maria Bengtsson ( Albert Bonniers Förlag )
En för övrigt mycket bra och inspirerande bok så den tycker jag att ni ska ska skaffa er.
Dock så tror jag jag råkade ha i mer bittermandelolja än vad det skulle vara och jag hade bara ca 5 tsk hjorthornsalt så jag la till 1 tsk bikarbonat. Men jag tror att det blir bäst om ni gör som i det ursprungliga receptet för mina har nån konstig bismak. Så gör efter usprungs receptet så går det nog bättre än för mig =)
( förövrigt så förklarar jag receptet inte helt efter originalet utan med mina ord men innebörden blir den samma )
Mandelkubb
- 1½ ägg ( jag hade i 2 och det gick jätte bra )
- 2½ dl strösocker
- 3 dl mjölk Förhandsgranska
- 11och 2/3 dl vetemjöl
- 6 tsk hjorthornssalt
- 6 droppar bittermandelolja
- ½-1 dl pärlsocker
Smält smöret
Vispa ägg och socker
Blanda vetemjöl och hjorthornssalt för sig och blanda ner i ägg smeten tillsammans med mjölken och bittermandeloljan.
Klicka ut smeten på en bakpappers klädd plåt
Strö över pärlsocker
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 15-20 minuter
söndag 13 mars 2011
Scones
Scones är väl för gott ? Har bakat det nu ikväll :) Gott med smör ost och vildhallonsylt på :)
torsdag 10 mars 2011
Vi lever idag
Vi lever idag
Man ska ta till vara livet här och nu
för man lever bara en gång.
För det kan ju inte vara bättre
att alltid se det som har varit?
eller det som komma skall?
Bara för att man vill att denna
dåliga dag fort ska ta slut?
Bättre är att njuta av varje liten
kall vindpust och det smattrande
regnet på fönsterrutorna.
Och samtidigt tänka på de
goda minnen man har
och alla glada framtidsplaner.
Nej varje dag ska man vara glad
eftersom det är en del av livet
För idag är idag och vi lever idag.
Therese Forsberg
Respektera att detta är min dikt och om ni vill citera ange mitt namn som författare till texten
onsdag 9 mars 2011
Fyllda bullar
Hej och hå idag har jag bakat =) Fyllda bullar med vaniljkräm och hallon och fyllda bullar med choklad och hallon :)
Jag gjorde degen först och sen började jag tänka ut fyllning, det blev inte så bra eftersom jag började med vaniljkrämen när degen nästan jäst klart.......men det gick bra.(Ställde ner grytan, med lock på, i diskhon med väldigt kallt vatten då svalnade den snabbt )
Men mitt tips är att göra vaniljkrämen först av allt :)
Jag har dock bara smakat vaniljkräm/hallon bullarna och min sambos betyg blev att de var i samma klass som konditori bullar.
Vaniljkräm
Vaniljkräms receptet är hämtat från http://www.baka.se/recept/hemmagjord-vaniljkram
Låt krämen sjuda under omrörning tills den tjockanat
Låt den svalna och tillsätt till sist vaniljsockret.
Vetedeg
Smält smöret i en kastrull
Häll mjölken i kastrullen då smöret smält och värm tills det är fingervarmt ( känn med lillfingret när det känns varken varm eller kallt så är det lagom :) )
Smula ner jästen i en bunke och rör ut jästen med lite av smör/mjölk blandningen.
Tillsätt övriga ingredienser men inte allt mjöl på en gång. Arbeta degen tills den är blank och fast.
Låt jäsa i ca 30 minuter till dubbelstorlek.
Jag gjorde degen först och sen började jag tänka ut fyllning, det blev inte så bra eftersom jag började med vaniljkrämen när degen nästan jäst klart.......men det gick bra.(Ställde ner grytan, med lock på, i diskhon med väldigt kallt vatten då svalnade den snabbt )
Men mitt tips är att göra vaniljkrämen först av allt :)
Jag har dock bara smakat vaniljkräm/hallon bullarna och min sambos betyg blev att de var i samma klass som konditori bullar.
Vaniljkräm
Vaniljkräms receptet är hämtat från http://www.baka.se/recept/hemmagjord-vaniljkram
- 2 1/2 dl mjölk
- 1 msk vetemjöl
- 2 st äggulor alternativt 1 ägg
- 1 msk strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Låt krämen sjuda under omrörning tills den tjockanat
Låt den svalna och tillsätt till sist vaniljsockret.
Vetedeg
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 pkt jäst
- 1 dl strösocker
- ½ tsk salt
- 13-14 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull
Häll mjölken i kastrullen då smöret smält och värm tills det är fingervarmt ( känn med lillfingret när det känns varken varm eller kallt så är det lagom :) )
Smula ner jästen i en bunke och rör ut jästen med lite av smör/mjölk blandningen.
Tillsätt övriga ingredienser men inte allt mjöl på en gång. Arbeta degen tills den är blank och fast.
Låt jäsa i ca 30 minuter till dubbelstorlek.
måndag 7 mars 2011
Inget särskilt
Go kväll på er alla :)
Ingen bakning idag heller, ledig har jag varit men det rätta humöret för att baka har inte infunnit sig idag.
Om ni bakar vad bakar ni då helst? Och vilket bakverk tycker ni är godast?
Ingen bakning idag heller, ledig har jag varit men det rätta humöret för att baka har inte infunnit sig idag.
Om ni bakar vad bakar ni då helst? Och vilket bakverk tycker ni är godast?
torsdag 3 mars 2011
Nån slags pyttipanna
Snabb och väldigt god maträtt som jag hittade på härom kvällen. Eftersom jag bara gjorde lite på måfo så kan jag inte ange exakta mått. Men fråga om det är nått ni undrar över :)
Värm upp rapsoljan i en stekpanna he i potatisen och stek på hög värme tills den blir rätt så mjuk
Tillsätt ägg och rör om
Skölj och skiva paprika i bitar och tillsätt
Tillsätt tillsist salt, peppar, solrosfrön och lite av fetaosten. Värm tills fetaosten blir lite mjuk och får färg men inte så att den smälter. Och se till att solrosfröna inte blir brända.
klart =) servera med ev. lite kall fetaost och paprika.
- Potatis
- Rapsolja
- Ägg
- Paprika ( jag hade snackspaprika)
- Fetaost
- Solrosfrön
- Flingsalt eller vanligt salt
- Peppar
Värm upp rapsoljan i en stekpanna he i potatisen och stek på hög värme tills den blir rätt så mjuk
Tillsätt ägg och rör om
Skölj och skiva paprika i bitar och tillsätt
Tillsätt tillsist salt, peppar, solrosfrön och lite av fetaosten. Värm tills fetaosten blir lite mjuk och får färg men inte så att den smälter. Och se till att solrosfröna inte blir brända.
klart =) servera med ev. lite kall fetaost och paprika.
tisdag 1 mars 2011
Knäckflarn
Knäckflarn , ett litet om gjort recept eftersom jag inte hade nån grädde och skrivit som jag brukar baka dessa. Original receptet kommer från boken sju sorters kakor utgiven av ICA bokförlag.
Man kan äta knäckflarnen som de är eller tex. servera som ett tillbehör till vaniljparfait http://www.thean.se/2011/03/vaniljparfait.html
ca 175-190 g smör ( kommer inte riktigt ihåg)
2 dl strösocker
½ dl ljussirap
½ dl matlagningsgrädde
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Smält smöret i en kastrull.
Blanda övriga ingredienser i bunke och tillsätt det smälta smöret
Blanda väl
Klä en plåt med bakplåtspapper och klicka ut smeten med en tesked eller dessertsked. Tänk på att de flyter ut väldigt mycket. Så tänk på avståndet mellan " klickarna"
Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter i 200 grader.
Mycket goda om jag får säga det själv =)
Man kan äta knäckflarnen som de är eller tex. servera som ett tillbehör till vaniljparfait http://www.thean.se/2011/03/vaniljparfait.html
ca 175-190 g smör ( kommer inte riktigt ihåg)
2 dl strösocker
½ dl ljussirap
½ dl matlagningsgrädde
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Smält smöret i en kastrull.
Blanda övriga ingredienser i bunke och tillsätt det smälta smöret
Blanda väl
Klä en plåt med bakplåtspapper och klicka ut smeten med en tesked eller dessertsked. Tänk på att de flyter ut väldigt mycket. Så tänk på avståndet mellan " klickarna"
Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter i 200 grader.
Mycket goda om jag får säga det själv =)
Vaniljparfait
En efterätt till även den med 2 av mina bröder, denna gjorde vi i söndags, vaniljparfait. Receptet är från programmet Halv åtta hos mig receptet finner du här vaniljparfait men vi gjorde bara parafait.
För att förklara vad parfait är för något så är det som en sorts glass, i detta recept så står det att det är för 4 personer men vi var 8 personer och vi det blev ändå varsin ordentlig bit till oss var.
Jag la plastfolie i botten på en avlång bakform sen fyllde jag den med parfait smeten och la plastfolie över och sen in i frysen.
Jag tog fram den precis innan vi skulle äta den och det gick jätte bra att skära den bitar.
Jag serverade den med knäckflarn :) orginal receptet på det finns i boken sju sorters kakor av ICA bokförlag.Annars hittar du mitt lite omgjorda recept kommer strax i ett eget inlägg :)
1
1
4
Ingredienser
Blanda äggulor,socker,vaniljstång (som är snittad) och vatten i en kastrull ( ej aluminium).
Sjud blandningen under kraftig vispning till en tjock kräm.
Låt kallna och vispa då och då. Fiska upp vaniljstången och skrapa ner fröna inuti (släng resten av stången).
Vispa grädden tjock och vänd ner den.
Frys i ca 5 timmar.
För att förklara vad parfait är för något så är det som en sorts glass, i detta recept så står det att det är för 4 personer men vi var 8 personer och vi det blev ändå varsin ordentlig bit till oss var.
Jag la plastfolie i botten på en avlång bakform sen fyllde jag den med parfait smeten och la plastfolie över och sen in i frysen.
Jag tog fram den precis innan vi skulle äta den och det gick jätte bra att skära den bitar.
Jag serverade den med knäckflarn :) orginal receptet på det finns i boken sju sorters kakor av ICA bokförlag.Annars hittar du mitt lite omgjorda recept kommer strax i ett eget inlägg :)
1
1
4
Ingredienser
- 4 st äggulor
- 1 dl socker
- 1 dl vatten
- 4 dl vispgrädde
- 1 st vaniljstång
Blanda äggulor,socker,vaniljstång (som är snittad) och vatten i en kastrull ( ej aluminium).
Sjud blandningen under kraftig vispning till en tjock kräm.
Låt kallna och vispa då och då. Fiska upp vaniljstången och skrapa ner fröna inuti (släng resten av stången).
Vispa grädden tjock och vänd ner den.
Frys i ca 5 timmar.
Chokladmousse
Jag och mina 2 av mina bröder gjorde chokladmousse till efterätt förra söndagen :) Kom inte riktigt ihåg vilket recept jag använde men lillebror kom ihåg det :) Eftersom det inte är mitt recept så länkar jag till receptet:http://www.baka.se/recept/supersnabb-chokladmousse
Dock så dubblade jag receptet eftersom vi var 7 personer och till nästa gång så ska jag nog använda ljusblockchoklad istället för mörk.
Men det var väldigt gott med mörkchoklad också =)
Dock så dubblade jag receptet eftersom vi var 7 personer och till nästa gång så ska jag nog använda ljusblockchoklad istället för mörk.
Men det var väldigt gott med mörkchoklad också =)