onsdag 27 april 2011

Äventyr

Hej

Jag tror det är bra för självförtroendet att ge sig ut på äventyr ibland. Och det ska jag idag och jag tror verkligen att det kommer att stärka mig att åka på äventyr alldeles själv.

Hoppas ni får en bra dag!  

onsdag 20 april 2011

Massa kakor

Hej och hå nu har ni 3 härliga choklad recept att baka :)

Lycka till och fråga om ni undrar någe!

Hannas ckoladtårta

Hannas choklad tårta 


150 g smält smör
3 dl socker
 1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl mjöl

Tryffel:
1 1/2 dl grädde
 2 msk smör
200 g mörk choklad

Kaka:
 Smält smöret i en kastrull, ta bort från värmen.

Blanda i ingredienserna direkt i kastrullen. 

Smörj och bröa en form med löstagbar kant (ca 22 cm i diameter). Baka i nedre delen av ugnen i ca 20 min, 175 grader.

Tryffel:
Koka upp grädde och smör i kastrullen, låt sjuda någon minut. 

Tag från värmen, rör i sönderbruten choklad. 

När tryffel och kaka svalnat breds tryffeln över kakan. 

Låt stå i kylskåp minst en timme innan servering

Choklad kaka i rutor

Choklad kaka i rutor 

Inspirationen till denna kaka kommer i från kakboken "Långpannas lov receptet med Birgits kolarutor

  • 225 g smör
  • 3 ägg
  • 4½ dl socker
  • 2 1/4 dl mjölk 
  • 6 3/4 dl vetemjöl 
  • 4½ tsk bakpulver 
  • 4 msk kako ( kommer inte riktigt ihåg men tror det var så )

Smält smöret och låt det svalna

Vispa ägg och socker tillsätt sedan mjölet blandat med bakpulvret och sist smöret

Bred ut smeten på en bakplåtspappers klädd plåt

Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter

Kolasås med choklad
  • 1½ dl socker 
  • 1½ dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • ca 80 g Lindt exellence caramel intense choklad 
Koka upp socker och grädde

Bryt ner chokladen i smeten och rör om så att den smälter.

Koka under omrörning tills glasyren tjocknar

Bred ut kolasåsen på den avsvalnade kakan och låt stelna. Skär sedan i rutor

Theans kletiga kaka

Theans kletiga kaka

Börja med att koka vatten häll i 2 dl mandel och låt sjuda nån minut och ta sedan bort skalet från mandel.
Hacka sedan mandeln grovt.


Ingredienser botten :
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl rörsocker
  • 2 msk ljus sirap 
  • 2 msk kakao ( ev. lite mer om man vill ha lite mer chokladsmak )
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
 Rör smör, socker, och sirap riktigt poröst

Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat, blanda sedan ner det i ägg smeten

Platta ut degen på en bakplåtspappers klädd plåt.

Grädda i 175 grader mitt i ugnen ca 5 minuter

Ingredienser kolasmet:
  • 100 g smör
  • 100 g socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk sirap
  • 3-4 msk vetemjöl
Blanda alla ingredienserna sjud en stund tills den blir lite tjock .

Häll sedan smeten över den förgrädda chokladbotten och bred ut.

Sprid ut den hackade mandel jämt över hela kakan

Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 10-15 minuter

onsdag 6 april 2011

Hej

Solen skiner ute =) Visst är det härligt? tidigare idag har det bara varit grått och trist ....

Ha en bra kväll :)

fredag 1 april 2011

Här kommer recepten jag lovat er :) Ni får ursäkta att bilderna sitter lite konstigt men min data kunniga sambo jobbar.

Farmors Cornflakesdrömmar ca 40 stycken
Ingredienser
  • 100  g Smör
  • 2 dl Strösocker
  • 4 dl Vetemjöl
  • 1 tsk Hjorthornssalt
  • 1 dl Olja ( jag brukar använda vanlig rapsolja)
  • 2 dl Cornflakes ( ev kan man behöva tillsätta lite mer) 
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop alla ingredienser till en deg. Rulla sedan degen till
små bollar och lägg dem sedan på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.










Det andra receptet är Sega chokladrutor med polkagrischoklad. Original receptet kommer från kakboken: Långpannans lov från Librisförlag Bland annat  så kan ni läsa om den kakboken här http://www.bokus.com/bok/9789171959577/langpannans-lov-de-godaste-rutorna-ur-kyrkkaffe-och-nagra-till/

I original receptet heter kakan " Kladdkaka med havregryn" Det enda jag ändrat på är att tillsätta en ingrediens till. Här kommer mitt recept

Sega chokladrutor med polkagrischoklad

Ingredienser 
Gör så här:
Smält smöret i en stor gryta

Blanda sedan ner: socker, havregryn och ägg. Sikta till sist ner vetemjöl, kakao och vaniljsockret.

Hacka 150 g av chokladen och blanda ner i smeten.

Hacka den resterande chokladen och strössla över kakan

Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca20- 30 minuter. ( ibland gräddar jag först kakan i nedredelen av ugnen i 15 minuter och sen mitt i ugnen i 15 minuter)

Kakan får gärna vara lite "kladdkakeseg" när den kommer ut från ugnen

Skär kakan i rutor när den svalnat lite