Fröknäcke, det är hur gott som helst!
Välkommen till min blogg. Här skriver jag om små och stora ting. Men kanske framförallt om bakning som är mitt stora intresse
måndag 22 december 2014
onsdag 17 december 2014
Knäckflarn
Idag blev det knäckflarn:-) Recept ur boken sju sorters kakor. Jag tycker det är nästintill omöjligt att få till fina runda kakor men men goda blir de :-) Det man ska tänka på är att klicka ut degen med ex. tesked , sån man äter med, annars blir de för stora. Och tänk på att de flyter ut rejält. 3x3 stycken på varje plåt är lagom tycker jag :-)
tisdag 16 december 2014
onsdag 10 december 2014
Havrebaguetter
Igår bakade jag havrebaguetter från ett recept i Tidningen Hembakat. Så himla bra tidning!
Nästan som alltid när jag bakar så ändrar jag lite i receptet. I ursprungsreceptet var det hälften vatten, hälften mjölk. Sen tillsatte jag honung för att jag vet att jästen behöver något sött för att jäsa bra :)
Ingredienser:
25 g jäst
4 dl mjölk fingervarmt
1½ tsk salt
1 msk honung
25 g smör, smält
2 dl havregryn
2 dl rågmjöl
6-7 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken, rör tills jästen har löst upp sig
Tillsätt övriga ingredienser, mjölet tillsätter du lite i taget
Om du kör degen i maskin så brukar jag köra den i ca 5 minuter
Låt degen jäsa under bakduk i 50-60 minuter
Knåda degen och dela den i 4 delar som du formar till längder ca 30 cm långa och lägg dem bredvid varandra på en bakplåts klädd plåt.
Låt jäsa i ca 30 minuter och sätt ugnen på 225 grader
Pensla baguetterna med vatten och strö över havregryn
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter
Nästan som alltid när jag bakar så ändrar jag lite i receptet. I ursprungsreceptet var det hälften vatten, hälften mjölk. Sen tillsatte jag honung för att jag vet att jästen behöver något sött för att jäsa bra :)
Ingredienser:
25 g jäst
4 dl mjölk fingervarmt
1½ tsk salt
1 msk honung
25 g smör, smält
2 dl havregryn
2 dl rågmjöl
6-7 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken, rör tills jästen har löst upp sig
Tillsätt övriga ingredienser, mjölet tillsätter du lite i taget
Om du kör degen i maskin så brukar jag köra den i ca 5 minuter
Låt degen jäsa under bakduk i 50-60 minuter
Knåda degen och dela den i 4 delar som du formar till längder ca 30 cm långa och lägg dem bredvid varandra på en bakplåts klädd plåt.
Låt jäsa i ca 30 minuter och sätt ugnen på 225 grader
Pensla baguetterna med vatten och strö över havregryn
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter
måndag 8 december 2014
Lakritskola
Idag blev det lakritskola =D O så god den blev !
Recept hämtat härifrån
Lakritskola
Ingredienser
3 dl Vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk lakritspulver
1 msk Smör, det glömde jag he i och det blev hur bra som helst ändå :)
Så här gjorde jag:
Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Vispa lätt så att lakritspulvret löser sig. Om det blir några småklumpar så löser de upp sig efter hand smeten blir varmare.
Koka kraftigt utan lock tills smeten blir lite tjockare och bubblig, gör kulprovet. Alltså ta upp lite smet och he smeten i ett glas med kallt vatten. Ta upp smeten mellan två fingrar om det går att forma en liten boll så är smeten färdig :)
Häll upp i knäckformar
Låt svalna
Recept hämtat härifrån
Lakritskola
Ingredienser
3 dl Vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk lakritspulver
1 msk Smör, det glömde jag he i och det blev hur bra som helst ändå :)
Så här gjorde jag:
Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Vispa lätt så att lakritspulvret löser sig. Om det blir några småklumpar så löser de upp sig efter hand smeten blir varmare.
Koka kraftigt utan lock tills smeten blir lite tjockare och bubblig, gör kulprovet. Alltså ta upp lite smet och he smeten i ett glas med kallt vatten. Ta upp smeten mellan två fingrar om det går att forma en liten boll så är smeten färdig :)
Häll upp i knäckformar
Låt svalna
Jag använde detta lakritspulver men finns många andra märken också :) |